Aktualności

Zajdziesz daleko doskonaląc skład mleka

Wiadomo, że wielkość produkcji przekłada się bezpośrednio na przychody gospodarstwa, wpływając na opłacalność prowadzonej działalności. Najlepsze stada bydła mlecznego w Polsce uzyskały ogromny postęp w tym zakresie.

Współdziałanie doskonalonych genotypów zwierząt i systematycznie poprawianego środowiska, w którym one żyją i produkują, przyniosło w wielu oborach doskonałe wyniki w produkcji mleka.Jednocześnie właściciele krów zastanawiają się nad ekonomicznie uzasadnionymi granicami wzrostu mleczności. Obawiają się, że dalsze obciążanie zwierząt może prowadzić do nieproporcjonalnego wzrostu nakładów na obsługę weterynaryjną, rozród i remont stada.

 Białko i tłuszcz

Może to właściwy moment, by zwrócić uwagę na procentową zawartość białka i tłuszczu w produkowanym przez krowy mleku. Nie chodzi mi tutaj o poziomy tych parametrów, wynikające z prawidłowo zbilansowanego żywienia, ale o tę część, która zależna jest od genetyki. Ponieważ przyjmuje się, że odziedziczalność dla procentowej zawartości białka i tłuszczu mieści się w granicach 0,4–0,5 i zmienność dla tych cech w populacji jest duża – mamy doskonałe pole do popisu dla hodowcy.
 
 
Więcej czytaj w nowym wydaniu Przewodnika Hodowcy WCHiRZ - Czytaj

promocje

Promocja www A4 25.09 2019 1