Wielkopolskie Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt od lat odgrywa kluczową rolę w rozwoju krajowej hodowli bydła, łącząc tradycję z nowoczesnymi rozwiązaniami W ostatnich dniach mieliśmy przyjemność gościć w naszym Centrum grupę uczniów z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych CKU w Przygodzicach, którzy odwiedzili nas w ramach wycieczki edukacyjnej. Podczas wizyty młodzież miała okazję zapoznać się z działalnością naszego Centrum oraz poznać praktyczne aspekty nowoczesnej hodowli bydła i rozrodu zwierząt. W programie znalazł się pokaz pobierania nasienia od buhajów na maneżu, który wzbudził duże zainteresowanie uczestników. Kierownik laboratorium szczegółowo omówił proces oceny jakości nasienia oraz przedstawił kulisy pracy laboratorium. Główna zootechniczka opowiedziała o zasadach opieki nad buhajami, podkreślając znaczenie dobrostanu zwierząt i właściwego żywienia na utrzymanie prawidłowej kondycji zwierząt. Z kolei przedstawiciel działu hodowli przybliżył uczniom temat selekcji genomowej, wyjaśnił różnice między nasieniem konwencjonalnym a seksowanym, a także omówił znaczenie wariantów kazeiny A2A2 i BB w hodowli bydła mlecznego. Uczniowie poznali również kryteria doboru buhajów rekomendowanych do doju robotowego, które odgrywają coraz większą rolę w nowoczesnych, zautomatyzowanych gospodarstwach. Serdecznie dziękujemy uczniom oraz opiekunom za wizytę i zainteresowanie naszą działalnością. Mamy nadzieję, że zdobyta wiedza przyczyni się do pogłębienia ich pasji oraz zainspiruje do dalszego rozwoju w dziedzinie hodowli zwierząt. ...
Wizyta uczniów w Wielkopolskim Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt
Sery, które znamy i cenimy, powstają dzięki wyjątkowej różnorodności mleka, pochodzącego od różnych ras zwierząt. Każda z nich – od krów, przez kozy, aż po owce – wnosi do Naszą kulinarną podróż zaczynamy w Anglii skąd wywodzi się ser Cheddar – jeden z najpopularniejszych serów świata. Powstaje głównie z mleka krów ras holsztyńsko-fryzyjskich, Ayrshire i Jersey. Cheddar dojrzewa od 3 do 24 miesięcy, a starsze wersje zyskują intensywny, orzechowy smak. Historycznie dojrzewał w jaskiniach Cheddar Gorge, które zapewniały odpowiednią wilgotność i temperaturę. Kolejnym punktem na naszej kulinarnej mapie jest Holandia, skąd wywodzi się ser Gouda - półtwardy ser z mleka krów ras holsztyńsko-fryzyjskich i Maas-Rijn-IJssel, dojrzewający od 1 do 18 miesięcy. Starsze wersje, tzw. Oude Gouda, charakteryzują się karmelowo-orzechowym smakiem i twardą, kruchą konsystencją. Tradycyjnie formowany i prasowany w kształt kręgów, często pokrywany woskiem w celu ochrony przed pleśnią. Dalej przenosimy się do Francji, kraju, w którym każdy ser opowiada swoją własną historię smaku. Comté to francuski ser twardy z regionu Jura, wytwarzany z mleka krów ras Montbéliarde i Simmental Française. Dojrzewa od 4 do 24 miesięcy, w chłodnych i wilgotnych piwnicach, a jego smak zależy od długości dojrzewania. Comté charakteryzuje się bogactwem aromatów – od mleczno-orzechowego po intensywnie pikantny. Każdy krąg ma swój profil smakowy klasyfikowany według 83 nut smakowych. Kolejnym serem twardym, z regionu Owernia jest ser Cantal wytwarzany z mleka krów Salers i Montbéliarde, a jego historia sięga czasów rzymskich. Z miękkich serów pleśniowych na uwagę zasługują sery Brie de Meaux z mleka krów ras Frisona i Normande, dojrzewający od 4 do 8 tygodni oraz Camembert de Normandie powstający z mleka krów Normande, dojrzewający 3–5 tygodni. Oba sery charakteryzują się kremowym wnętrzem i delikatną, białą skórką Penicillium candidum. Innymi serami pleśniowym z charakterystycznymi niebieskimi żyłkami są sery Bleu d’Auvergne wytwarzany z mleka krów Montbéliarde i Aubrac, dojrzewający 2–3 miesiące, którego historia sięga XIX wieku oraz ser Bleu de Gex produkowany z mleka krów Montbéliarde i Simmental Française, dojrzewający 3–6 miesięcy. Francja to nie tylko sery twarde czy pleśniowe, ale równie świeży, biały ser z mleka krów Normande, Montbéliarde i holsztyno-fryzów - Fromage Blanc. Nie dojrzewa i ma lekko kwaskowy smak. Spożywany jest często na słodko z owocami lub miodem. W naszej podróży nie może zabraknąć kolejnej stolicy serów – Szwajcarii. Tu na wyróżnienie zasługuje ser Gruyère, który wytwarza się z mleka krów Simmental, Fribourgeoise i Herens. Dojrzewa od 5 do 18 miesięcy i ma pełny, orzechowy smak bez charakterystycznych „oczek” typowych dla innych serów szwajcarskich. Autentyczny Gruyère powstaje tylko z mleka krów karmionych trawą i sianem, bez dodatku paszy. Z drugiej strony Emmentaler, znany z dużych dziur, powstaje z mleka krów Simmental i RW. Proces dojrzewania trwa od 4 do 18 miesięcy, a charakterystyczne dziury tworzą się dzięki bakteriom Propionibacterium freudenreichii, które wydzielają CO₂. Największe kręgi ważą nawet 100 kg i dojrzewają w specjalnych piwnicach. A teraz ser z mleka pochodzący od rasy Brown Swiss i Simmental – Sbrinz, to bardzo twardy szwajcarski ser, dojrzewający od 18 do 48 miesięcy. Jest jednym z najstarszych serów Szwajcarii i był transportowany Via Sbrinz do Włoch. Czy słyszeliście, że również Grecja ma swój oryginalny ser Kefalotyri? Jest twardy, często wędzony, produkowany z mleka krów Krava Rodopi lub holsztyńsko-fryzyjskich. Dojrzewa 3–6 miesięcy, ma pikantny, słony smak i używany jest m.in. do smażenia w tradycyjnej potrawie saganaki. A na deser nasz krajowy, polski produkt – Gołka, czyli wędzony ser z mleka krów Polska Czerwona i Simental Polska, o łagodniejszym smaku niż oscypek. Prasowany w formy walcowe i wędzony dymem bukowym lub olchowym, dojrzewa kilka dni, co nadaje mu złoty kolor i lekko pikantny aromat. Świat serów jest niezwykle różnorodny. Od delikatnych i kremowych Brie czy Fromage Blanc, po twarde, długo dojrzewające Sbrinz i Cantal – każdy ser odzwierciedla klimat, pasze krów i tradycję regionu. Poznając ich historię, rasy krów, metody dojrzewania i unikalne smaki, odkrywamy prawdziwe dziedzictwo kulinarne Europy i świata. ...
Podróż przez świat serów
W świecie serowarstwa to, z jakiego mleka powstaje ser, ma ogromne znaczenie. Nie chodzi tylko o zawartość tłuszczu czy ogólny poziom białka, ale również o rodzaj kazeiny – Czym właściwie jest kappa-kazeina? Mleko krowie zawiera cztery główne typy kazeiny: αs1, αs2, β i κ (kappa). Wspólnie tworzą one struktury zwane micelami kazeinowymi, które są odpowiedzialne za stabilność białek w mleku. Kappa-kazeina pełni szczególną funkcję – działa jak „osłona” miceli, zapobiegając ich zlepianiu się. W momencie dodania enzymu chymozyna rozcinana jest cząsteczka κ-kazeiny, co destabilizuje micele i prowadzi do powstania skrzepu – kluczowego momentu w produkcji sera. U bydła występują różne warianty genetyczne (allele) kappa-kazeiny: A, B i E. Każda krowa dziedziczy dwa allele – po jednym od każdego z rodziców – co daje genotypy takie jak AA, AB, BB, AE, BE, EE. Dla serowarów najważniejszy jest allel B, który wpływa korzystnie na cechy technologiczne mleka. 🧬 AA – standardowy wariant, najczęściej spotykany 🧬 AB – cechy pośrednie 🧬 BB – wariant pożądany w serowarstwie 🧬 E – wariant niekorzystny, często powoduje słabe krzepnięcie mleka. Dlaczego kazeina BB jest lepsza dla sera? Badania naukowe (m.in. Bonfatti 2011, Wedholm 2006, Marziali 1986, Franceschi 2020) jednoznacznie pokazują, że mleko od krów z genotypem BB charakteryzuje się: Krótszym czasem krzepnięcia – mleko BB szybciej reaguje na podpuszczkę Mocniejszym skrzepem – powstaje bardziej zwarty i elastyczny skrzep Wyższą wydajnością sera – z tej samej ilości mleka można uzyskać nawet o 8–12% więcej sera Lepszym odzyskiem białka – mniej strat białka do serwatki Stabilniejszym procesem technologicznym – łatwiej przewidzieć zachowanie mleka podczas produkcji. Dla producentów oznacza to po prostu więcej sera z tego samego litra mleka – bez dodatkowych kosztów. Więcej sera to większy zysk. Z punktu widzenia serowarni różnica kilku procent w wydajności oznacza duże oszczędności. Przy przetwarzaniu 10 000 litrów mleka dziennie nawet 8% wzrost wydajności przekłada się na setki kilogramów sera więcej każdego dnia. Niektóre mleczarnie w Polsce i za granicą wprowadzają już premie cenowe za mleko o korzystnym genotypie κ-kazeiny. Czy tylko geny mają znaczenie? Nie. Nawet najlepszy genotyp nie zadziała, jeśli mleko jest złej jakości. Na właściwości koagulacyjne wpływają też: liczba komórek somatycznych (SCC), zawartość wapnia, pH mleka, dieta krów (szczególnie udział białka i minerałów), stan zdrowia wymienia. Dlatego oprócz genotypowania, ważne jest też zarządzanie stadem i jakością mleka. Kazeina BB to przykład, jak genetyka i biochemia mogą realnie przełożyć się na ekonomię i jakość produktu końcowego. Dzięki niej serowar może uzyskać: lepsze krzepnięcie mleka, wyższą wydajność, stabilniejszą produkcję. W Polsce coraz więcej hodowców decyduje się na selekcję w kierunku allelu B κ-kazeiny. W naszej ofercie znajdziesz buhaje z potwierdzonym genotypem BB oraz sprawdzone pod kątem wartości hodowlanej dla zawartości komórek somatycznych. Dzięki temu możesz łączyć genetykę z technologią, uzyskując mleko idealne do produkcji sera. Doskonałym wyborem dla hodowców nastawionych na serowarstwo są buhaje Dante, Uldado, Brujito oraz młode rozpłodniki Rise Up, Zol Enrique, BJ Efryt. ...
Kazeina BB – białko, które robi różnicę w serowarstwie
Szanowni Hodowcy, A w nim: - Enduro - lider w rankingach międzynarodowych - opis procesu pozyskiwania nasienia buhajów - transfer zarodków - historie naszych hodowców i pracowników Przewodnik Hodowcy nr 27 ...
Przewodnik hodowcy nr 27
Z okazji uroczystosci Hodowli Zwierząt Zarodowych Osowa Sień Sp. z o.o. Wielkopolskie Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt w Poznaniu z/s w Tulcach Sp. z o.o. składa najserdeczniejsze gratulacje oraz wyrazy uznania za imponujący dorobek, który przez osiem dekad stał się symbolem profesjonalizmu, pasji i zaangażowania w rozwój polskiej hodowli zwierząt. Państwa firma od lat stanowi wzór dla branży, łącząc tradycję z nowoczesnością, a jej wkład w doskonalenie genetyki zwierząt hodowlanych oraz promocję wysokich standardów produkcji rolniczej zasługuje na najwyższe uznanie. Niech ten wyjątkowy jubileusz będzie okazją do dumy, refleksji nad osiągnięciami oraz inspiracją do dalszego rozwoju. Życzę Państwu kolejnych lat pełnych sukcesów, pomyślności, satysfakcji zawodowej oraz nieustającej pasji w realizacji wyznaczonych celów. Prezes Zarządu Andrzej Baehr ...
Serdeczne życzenia dla HZZ Osowa Sień z okazji 80lecia działalności
Na tak zwane zjawisko stresu cieplnego u krów ma wpływ wiele czynników. Najważniejsze z nich to parametry powietrza panujące w oborze takie jak: temperatura, wilgotność W konsekwencji stresu cieplnego krowy nie mają apetytu. Pobierają mniejszą ilość pasz włóknistych i następuje zaburzenie w wytwarzaniu śliny. W efekcie zwierzęta narażone są na większą częstotliwość występowania podklinicznej kwasicy (SARA). Zmniejszenie pobrania składników pokarmowych w szczególności skrobi pogłębia deficyt energetyczny w związku z tym występuje częstsza śmierć zarodków. Obniżają się wskaźniki zacieleń, następują zaburzenia wzrostu pęcherzyków na jajniku, dwukrotnie częściej niż w miesiącach chłodnych diagnozuje się występowanie cyst jajnikowych. Aktywność krów jest większa w godzinach nocnych niż w dzień. Ruja skraca się o 8-10 godzin przez co zmniejsza się liczba inseminacji. Na potwierdzenie tych słów zamieszczam poniżej tabelę, która przedstawia wyniki inseminacji w trzech stadach na terenie woj. wielkopolskiego (rok 2018). Wydajność w stadach podobna, ok. 10500 kg mleka, okres między wycieleniowy od 390 do 419 dni, krowy inseminowane były bez zastosowania programów hormonalnych. Widać wyraźnie, że najsłabsze wyniki w skuteczności zacieleń uzyskano w miesiącach: maj, czerwiec, lipiec, sierpień. Liczba zauważonych rui również okazała się mniejsza. Szczególnie w pierwszych dwóch stadach zarządzanych przez hodowców, w których gospodarstwach w tym okresie występują spiętrzenia prac polowych i ograniczenia czasowe w obserwacji zwierząt. W stadzie trzecim zastosowane są aktywometry a wyniki z urządzeń są interpretowane i sprawdzane przez zootechników. Mimo, że jest to trudny okres w sterowaniu rozrodem krów hodowcy nie przepuszczają zauważonych rui. Negatywne skutki stresu cieplnego można zmniejszyć przez zastosowanie wentylacji mechanicznej. Stosowane jest również zacienianie polegające na zadrzewianiu okolic obory i wybiegów oraz przedłużaniu okapów dachowych przynoszące pozytywne efekty podobnie jak siatki redukujące nasłonecznienie. Dawkę pokarmową należy wzbogacić o tłuszcz chroniony, którego spożycie przez krowy powoduje mniejszą produkcję ciepła niż dodatek węglowodanów i dobrze koncentruje pasze. Skarmianie paszy objętościowej powinno być podzielone na przynajmniej dwa odpasy by nie doprowadzić do jej zagrzewania. Przypominam, że stały i łatwy dostęp zwierząt do wody to podstawa. Krzysztof Grobelny WCHiRZ, Filia w Gostyniu ...
stres cieplny
Numerem 1 w rankingu opublikowanym przez Państwowy Instytut Zootechnik został, należący do naszej spółki, buhaj Enduro (FR3545142929) Już rozpoczynamy pracę nad kolejnym katalogiem, w którym z pewnością nie zabraknie Enduro i innych ciekawych propozycji. ...
WCHiRZ numerem 1 w sierpniowej wycenie
W dniach 05.07 – 06.07.2025 r. w Minikowie, niedaleko Bydgoszczy odbyły XLVII Targi Rolno-Przemysłowe. Jest to największa tego typu impreza na Pomorzu Niestety na Targach nie pojawiły się zwierzęta. Kolejna grupa, która ubyła z prezentacji to bydło domowe. Zabrakło konkursów krów i jałowic rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej. Wybór czempionów zawsze wnosił wiele pozytywnych wrażeń podczas Wystawy. Pojawiające się niedawno ogniska pryszczycy u naszych sąsiadów skutecznie wyeliminowały konkurs, do którego wielu hodowców było bardzo przyzwyczajonych. Ogólnie imprezę ocenić można jako potrzebną i udaną o czym może świadczyć frekwencja zwiedzających szacowana na około 35 tysięcy. Dzierżysław Bonowski ...
Targi Rolno-Przemysłowe AGRO-TECH Minikowo 2025
Targi Rolnicze w Kościelcu wpisały się już w tradycję imprez rolniczych tego regionu Wielkopolski. Jak co roku, także i w tym, Już od rana, w dniu 29.06.2025r. plac targowy przeżywał prawdziwe oblężenie zwiedzających. W tegorocznych Targach w Kościelcu uczestniczyło ponad 150 wystawców: ciągników, maszyn, urządzeń rolniczych, nawozów, środków ochrony roślin, materiałów budowlanych, wyposażenia budynków inwentarskich, pasz, materiału szkółkarskiego. Oprócz stoisk z branż związanych z rolnictwem, zorganizowano także kiermasz kwiatów i roślin ogrodniczych, rękodzieła, wyrobów z wikliny, pszczelarskich i innych. Nie zabrakło również stoisk Kół Gospodyń Wiejskich, a także ich rywalizacji w I etapie konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”. Czas zwiedzającym umilały występy zespołów i kapel ludowych. Wśród wielu wystawców było również stoisko Wielkopolskiego Centrum Hodowli i Rozrodu Zwierząt w Poznaniu z/s w Tulcach, na którym odwiedzający mogli zapoznać się z naszą ofertą. Nasi specjaliści na bieżąco służyli radą w zakresie rozrodu bydła oraz trzody chlewnej oraz doboru rozpłodników dla każdego gospodarstwa. Łukasz Karykowski Filia w Kościelcu ...



