Aktualności

Stres cieplny - kryć czy nie kryć

Na tak zwane zjawisko stresu cieplnego u krów ma wpływ wiele czynników. Najważniejsze z nich są parametry powietrza w oborze takie jak: temperatura, wilgotność względna, prędkość przepływu powietrza i stężenie zanieczyszczeń chemicznych.

Niemałe znaczenie ma również usytuowanie obiektu inwentarskiego i okólników. Kombinacja wysokiej temperatury i wilgotności uniemożliwia odprowadzanie z organizmu krowy nadmiaru ciepła. Naukowcy opracowali indeks THI, który określa prawidłowe wartości temperatur i wilgotności. Krowy mleczne zaczynają odczuwać skutki stresu cieplnego przy wartościach powyżej 72 THI. Należy pamiętać, że krowy wysokowydajne produkują ok. 50% więcej ciepła niż krowy zasuszone.

 

 Więcej czytaj w nowym wydaniu Przewodnika Hodowcy WCHiRZ - Czytaj

promocje

0001