Czy mleko A2 znajdzie uznanie u polskich konsumentów?

Aktualności

Czy mleko A2 znajdzie uznanie u polskich konsumentów?

Gdy w organizmie konsumenta produktów mlecznych zawierających laktozę jest niewystarczająca aktywność lub całkiem brak laktazy – enzymu, który odpowiada za rozkład tego dwucukru, pojawiają się wielorakie dolegliwości ze strony układu

pokarmowego. Przemysł mleczarski stosuje dwa rozwiązania: proponuje linie produktów „bez laktozy” lub dodaje do produktów mlecznych środki, które zawierają laktazę, pomagające konsumentowi radzić sobie z nietolerancją mleka i jego przetworów na tym tle.Jak udowodnili naukowcy, konsumenci, którzy po spożyciu mleka źle się czują, mogą mieć także inny problem - brak tolerancji na β kazeinę, na który nie ma już tak prostego rozwiązania.

Kazeina β i szkodliwy peptyd

Kazeina jest białkiem złożonym z kompleksu ponad 20. różnych białek, zawierającym jony wapnia i fosforu. Rozróżniamy 4 warianty, wśród nich najbardziej znane są: β-kazeina oraz k -kazeina. O ile ta ostatnia potocznie znana jako CASK odgrywa ważną rolę w przetwórstwie serowarskim, to β-kazeina może wkrótce okazać się kluczowa dla konsumentów produktów mlecznych, którzy cierpią na szeroko rozumianą nietolerancję mleka. W białym surowcu występuję około 13 wariantów wspomnianej kazeiny, najbardziej powszechne są dwa typy (allele) genu odpowiedzialnego za białko A1 oraz A2

 

Czytaj więcej w Przewodniku Hodowcy nr.18 --> Czy mleko A2 znajdzie uznanie u polkich konsumentów?